Interleukiin 6 seminaalplasmas ja eesnäärmesekreedis (SemP-IL-6; PrF-IL-6)

Tsütokiinid on leukotsüütide ja teiste rakkude poolt sünteesitavad valgud, mis omavad rolli põletiku ja immuunvastuse reguleerimisel ning samuti kudede kahjustuse tekkel ja paranemisel. Proinflammatoorsete ja antiinflammatoorsete tsütokiinide tasakaal määrabki ära koe kahjustuse ja põletiku lõpptulemuse. Tsütokiinil IL-6 on oluline roll organismi vastuses vigastustele ja nakkustele. IL-6 kontsentratsiooni tõus veres on ägedate süsteemsete põletike markeriks.
IL-6 kontsentratsiooni tõus seminaalplasmas võib olla lokaalse põletiku markeriks. Tsütokiinide tõus võib viidata prostatiidile, kroonilisele väikevaagna valusündroomile/kroonilisele prostatiidile ja/või mittespetsiifilisele uretriidile. Krooniline väikevaagna valusündroom/krooniline prostatiit on haiguslik seisund, mida iseloomustab genitaalne või väikevaagna piirkonna valulikkus, enamasti ilma bakteriaalse urogenitaaltrakti infektsioonita. Seda sündroomi seostatakse urineerimishäirete ja seksuaaldüsfunktsiooniga ning neil patsientidel esineb tihti uriinis, eesnäärme sekreedis ja seemnevedelikus leukotsüüte, mis viitavad põletikulistele reaktsioonidele.

Näidustus:

• Prostatiidi diagnostika
• Kroonilise väikevaagna valusündroomi diagnostika abistav analüüs

Analüüsimeetod: Kemoluminestsentsmeetod

Tõlgendus:
Tervetel isikutel jääb IL-6 mediaanväärtus seminaalplasma ja eesnäärmesekreedis alla 50 ng/L.
IL-6 kontsentratsiooni tõus seminaalplasmas viitab prostatiidile, kroonilisele väikevaagna valusündroomile ja/või mittespetsiifilisele uretriidile.

Kirjandusviited:

Kristo Ausmees et al World J Urol (2013) 31:1411–1425
https://www.eemb.ut.ee/humb/refH/Ausmees_2013_1.pdf
Paul Korrovits et al Andrology, 2017, 5, 958–963
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/andr.12386