Diamiini oksüdaas (DAO)

Diamiini oksüdaas (DAO) on peamiselt soole limaskesta rakkude poolt toodetud ensüüm, mis lagundab histamiini ja koos ensüüm histamiin-N-metüültransferaasiga (HNMT) mõjutab histamiini toimet inimorganismis. DAO ja HNMT puuduse korral ei suuda organism histamiini korrektselt lagundada ja see kuhjub veres, põhjustades histamiinitalumatust. Histamiinitalumatus võib esineda ensüümi DAO kaasasündinud puudulikkuse korral ja teiste DAO aktiivsust langetavate mõjude korral: kroonilised põletikulised soolehaigused, mõnede ravimite tarvitamine (isoniasiid, klavulaanhape, dobutamiin, imipeneem jt), alkoholi ja erinevate toksiinide mõju, vitamiin B6 puudus (DAO koensüüm). Talumatuse korral tekib peale histamiinirikka toidu tarbimist (nt töödeldud lihatooted, maasikad, tomatid, juust, tsitruselised, banaanid, ananassid, pähklid, spinat, kalakonservid, fermenteeritud sojatooted, roheline tee, vein, šampus, kakao, šokolaad) mitmesuguseid, sageli mittespetsiifilisi sümptomeid, mis võivad sarnaneda allergiliste reaktsioonidega (nt nahapunetus või -lööve, sügelus, peavalu, külmatunne, tahhükardia, oksendamine, kõhulahtisust jm). Ligikaudu 40%-l histamiinitalumatuse juhtudest on tegemist primaarse DAO puudulikkusega. Naistel esineb histamiinitalumatust sagedamini kui meestel.

Näidustus: Histamiinitalumatuse diagnostika

Analüüsimeetod: EIA

Tõlgendus: Madalad väärtused viitavad histamiinitalumatuse esinemisvõimalusele. Kliiniliselt võib inimesel tekkida halb enesetunne pärast histamiinirikka toidu söömist: kõhulahtisus ja gaasid, samuti nahailmingud nagu nõgestõbi ja sügelus ning vasomotoorsed häired, mis põhjustavad vererõhu langust, südamepekslemist, kuumatunde hooge, nina ja silmade sümptomeid ning peavalu.

NB! 1 nädal enne proovivõttu ei tohi tarvitada antihistamiinseid ravimeid.

Kirjandus:

  • Synlab International Parameter Index: https://www.synlab.de/lab-tests/lab-tests/international-parameter-index
  • Valentina C, Giuseppe A. R, Patrizia P, Chiara A, Marco R, Emanuel DT. Basal Serum Diamine Oxidase Levels as a Biomarker of Histamine Intolerance: A Retrospective Cohort Study. 2022;
  • Jenny van O, Adina W, Monica A, Nicolae M, Bright N, Linda E. The Use of DAO as a Marker for Histamine Intolerance: Measurements and Determinants in a Large Random Population-Based Survey. 2023;
SYNLAB Eesti
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.