Molekulaarne ehk komponendi allergoloogia

Molekulaarne ehk komponendi allergoloogia annab võimaluse ristreaktiivsuse täpse iseloomu ja põhjuse välja selgitamiseks. Sel puhul uuritakse allergia päritolu komponendi tasemel. Allergeeni komponendid on valgud, mis on struktuurilt üksteisele väga sarnased (homoloogid) ja kuuluvad samasse „valguperekonda“, olles samal ajal täiesti erineva päritoluga.

Allergia diagnoosimine molekuli tasemel toob selgust ka küsimuses, kui spetsiifiline on allergiline reaktsioon antud allergiaallikale (kask, maapähkel jne) või on tegemist hoopis samasse „valguperekonda“ kuuluva homoloogiga, mille indutseeritud allergilised reaktsioonid on tunduvalt leebemad. Allergilise reaktsiooni tugevus sõltub sellest, millisesse „valguperekonda“ antud allergeeni komponent kuulub. Kõige tugevama reaktsiooni (k.a. anafülaksia) annavad säilitusvalgu (storage protein) perekonda kuuluvad allergeenid.

Valkude perekonnad ja nende kliiniline tähendus.

PR-10 valgud – lagunevad seedetraktis ja kuumuse toimel. Kuumtöödelduna enamasti hästi talutavad. Nad on Bet v1 molekulide homoloogid ja põhjustavad kase õietolmu allergikul lokaalseid sümptomeid nagu oraalne allergiline sündroom (OAS) puuviljade, köögiviljade ja sarapuupähkli söömisel (esineb rohkem Põhja-Euroopa elanikel).

Säilitusvalgud (Storage Protein) – kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid esinevad ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad lisaks lokaalsetele allergianähtudele (OAS) ka tõsiseid süsteemseid reaktsioone.

LTP (Lipid Transfer Protein) – leidub seemnetes ja pähklites. Kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad tõsiseid süsteemseid reaktsioone. Lisaks põhjustavad lokaalseid sümptomeid (OAS) puuviljade ja köögiviljade söömisel (esineb rohkem Lõuna–Euroopa elanikel).

Profiliinid – lagunevad seedetraktis ja kuumuse toimel. On kuumtöödelduna enamasti hästi talutavad. Esinevad kõigis õietolmudes ja taimses toidus. Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone ka väga kaugete liikide vahel, kuna on üksteisega väga sarnased. Seostatakse harva kliiniliste sümptomitega, kuid üksikutel patsientidel võivad põhjustada lokaalseid ja isegi tugevaid reaktsioone.

Parvalbumiinid – Kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad lisaks lokaalsetele allergianähtudele (OAS) ka tõsiseid süsteemseid reaktsioone. Põhiline allergeen kalas. Põhjustavad ristreaktiivsust erinevate kalaliikide vahel.

Tropomüosiinid – Aktiini siduvad valgud lihaskius. Põhjustavad ristreaktiivsust koorikloomade, tolmulestade ja prussaka vahel.

Polkaltsiinid (kaltsiumit siduv valk) – Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone erinevate õietolmude vahel, kuid mitte toiduainetega.

CCD (Cross-reactive Carbohydrate Determinants) – valkudega seotud süsivesikute molekulid. Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone. Esindatud kõigis taimedes, õietolmudes ning mõnedes putukates ja putukamürkides. Kliiniliste sümptomitega seostub harva. Vähestel patsientidel võib põhjustada ebameeldivaid reaktsioone.

Allergeenide komponendid

TOIT

  • Maapähkel, allergeeni komponendid

f422 IgE Maapähkli Ara h 1 (säilitusvalk, 7S globuliin) IgE
f423 IgE Maapähkli Ara h 2 (säilitusvalk, 2S albumiin) IgE
f424 IgE Maapähkli Ara h 3 (säilitusvalk, 11S globuliin) IgE
f352 IgE Maapähkli Ara h 8 (PR-10 valk) IgE
f427 IgE Maapähkli Ara h 9 (nsLTP) IgE

  • Munavalge, allergeeni komponent

f233 IgE Munavalge Gal d 1 (ovomukoid) IgE

  • Sojauba, allergeeni komponendid

f353 IgE Soja Gly m 4 (PR-10 valk) IgE
f431 IgE Soja Gly m 5 (säilitusvalk, 7S globuliin) IgE
f432 IgE Soja Gly m 6 (säilitusvalk, 11S globuliin) IgE

  • Kala ja krevett, allergeeni komponendid

f355 IgE Karpkala Cyp c 1 (parvalbumiin) IgE
f426 IgE Tursa Gad c 1 (parvalbumiin) IgE
f351 IgE Kreveti Pen a 1 (tropomüosiin) IgE

  • Lehmapiim, allergeeni komponendid

f76 IgE Lehmapiima Bos d 4 (alfalaktalbumiin) IgE
f77 IgE Lehmapiima Bos d 5 (beetalaktoglobuliin) IgE
f78 IgE Lehmapiima Bos d 8 (kaseiin) IgE

  • Nisu, allergeeni komponent

f416 IgE Nisu Tri a 19 (oomega-5-gliadiin) IgE

  • Sarapuupähkel, allergeeni komponent

f425 IgE Sarapuupähkli Cor a 8 (nsLTP) IgE IgE

PUUD JA TAIMED

  • Timut, allergeeni komponendid

g205 IgE Timuti õietolmu Phl p 1 (heintaimede grupp 1) IgE
g215 IgE Timuti õietolmu Phl p 5 (heintaimede grupp 5) IgE

  • Kask, allergeeni komponendid

t215 IgE Kase õietolmu Bet v 1 (PR-10 valk) IgE
t216 IgE Kase õietolmu Bet v 2 (profiliin) IgE
t220 IgE Kase õietolmu Bet v 4 (polkaltsiin) IgE

PUTUKAD

  • Mesilane, allergeeni komponendid

i208 IgE Mesilasmürgi Api m 1 (fosfolipaas A2) IgE

  • Herilane, allergeeni komponendid

i211 IgE Herilasmürgi Ves v 1 (fosfolipaas A1B) IgE
i209 IgE Herilasmürgi Ves v 5 (antigeen 5) IgE

LEMMIKLOOMAD

  • Kass, allergeeni komponendid

e94 IgE Kassi Fel d 1 (uteroglobiin) IgE
e220 IgE Kassi Fel d 2 (seerumi albumiin) IgE

  • Koer, allergeeni komponendid

e101 IgE Koera Can f 1 (lipokaliin) IgE
e221 IgE Koera Can f 3 (seerumi albumiin) IgE

Fel d 2 ja Can f 3 annavad ristreaktsioone omavahel ja ka teiste karvaste loomadega nagu hobune, küülik jne.

SYNLAB Eesti
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.