Molekulaarne ehk komponendi allergoloogia annab võimaluse ristreaktiivsuse täpse iseloomu ja põhjuse välja selgitamiseks. Sel puhul uuritakse allergia päritolu komponendi tasemel. Allergeeni komponendid on valgud, mis on struktuurilt üksteisele väga sarnased (homoloogid) ja kuuluvad samasse „valguperekonda“, olles samal ajal täiesti erineva päritoluga.
Allergia diagnoosimine molekuli tasemel toob selgust ka küsimuses, kui spetsiifiline on allergiline reaktsioon antud allergiaallikale (kask, maapähkel jne) või on tegemist hoopis samasse „valguperekonda“ kuuluva homoloogiga, mille indutseeritud allergilised reaktsioonid on tunduvalt leebemad. Allergilise reaktsiooni tugevus sõltub sellest, millisesse „valguperekonda“ antud allergeeni komponent kuulub. Kõige tugevama reaktsiooni (k.a. anafülaksia) annavad säilitusvalgu (storage protein) perekonda kuuluvad allergeenid.
Valkude perekonnad ja nende kliiniline tähendus.
PR-10 valgud – lagunevad seedetraktis ja kuumuse toimel. Kuumtöödelduna enamasti hästi talutavad. Nad on Bet v1 molekulide homoloogid ja põhjustavad kase õietolmu allergikul lokaalseid sümptomeid nagu oraalne allergiline sündroom (OAS) puuviljade, köögiviljade ja sarapuupähkli söömisel (esineb rohkem Põhja-Euroopa elanikel).
Säilitusvalgud (Storage Protein) – kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid esinevad ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad lisaks lokaalsetele allergianähtudele (OAS) ka tõsiseid süsteemseid reaktsioone.
LTP (Lipid Transfer Protein) – leidub seemnetes ja pähklites. Kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad tõsiseid süsteemseid reaktsioone. Lisaks põhjustavad lokaalseid sümptomeid (OAS) puuviljade ja köögiviljade söömisel (esineb rohkem Lõuna–Euroopa elanikel).
Profiliinid – lagunevad seedetraktis ja kuumuse toimel. On kuumtöödelduna enamasti hästi talutavad. Esinevad kõigis õietolmudes ja taimses toidus. Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone ka väga kaugete liikide vahel, kuna on üksteisega väga sarnased. Seostatakse harva kliiniliste sümptomitega, kuid üksikutel patsientidel võivad põhjustada lokaalseid ja isegi tugevaid reaktsioone.
Parvalbumiinid – Kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad lisaks lokaalsetele allergianähtudele (OAS) ka tõsiseid süsteemseid reaktsioone. Põhiline allergeen kalas. Põhjustavad ristreaktiivsust erinevate kalaliikide vahel.
Tropomüosiinid – Aktiini siduvad valgud lihaskius. Põhjustavad ristreaktiivsust koorikloomade, tolmulestade ja prussaka vahel.
Polkaltsiinid (kaltsiumit siduv valk) – Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone erinevate õietolmude vahel, kuid mitte toiduainetega.
CCD (Cross-reactive Carbohydrate Determinants) – valkudega seotud süsivesikute molekulid. Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone. Esindatud kõigis taimedes, õietolmudes ning mõnedes putukates ja putukamürkides. Kliiniliste sümptomitega seostub harva. Vähestel patsientidel võib põhjustada ebameeldivaid reaktsioone.
Allergeenide komponendid
TOIT
- Maapähkel, allergeeni komponendid
S-f422 IgE Maapähkli Ara h 1 (säilitusvalk, 7S globuliin) IgE
S-f423 IgE Maapähkli Ara h 2 (säilitusvalk, 2S albumiin) IgE
S-f424 IgE Maapähkli Ara h 3 (säilitusvalk, 11S globuliin) IgE
S-f352 IgE Maapähkli Ara h 8 (PR-10 valk) IgE
S-f427 IgE Maapähkli Ara h 9 (nsLTP) IgE
- Munavalge, allergeeni komponent
S-f233 IgE Munavalge Gal d 1 (ovomukoid) IgE
- Sojauba, allergeeni komponendid
S-f353 IgE Soja Gly m 4 (PR-10 valk) IgE
S-f431 IgE Soja Gly m 5 (säilitusvalk, 7S globuliin) IgE
S-f432 IgE Soja Gly m 6 (säilitusvalk, 11S globuliin) IgE
- Kala ja krevett, allergeeni komponendid
S-f355 IgE Karpkala Cyp c 1 (parvalbumiin) IgE
S-f426 IgE Tursa Gad c 1 (parvalbumiin) IgE
S-f351 IgE Kreveti Pen a 1 (tropomüosiin) IgE
- Lehmapiim, allergeeni komponendid
S-f76 IgE Lehmapiima Bos d 4 (alfalaktalbumiin) IgE
S-f77 IgE Lehmapiima Bos d 5 (beetalaktoglobuliin) IgE
S-f78 IgE Lehmapiima Bos d 8 (kaseiin) IgE
- Nisu, allergeeni komponent
S-f416 IgE Nisu Tri a 19 (oomega-5-gliadiin) IgE
- Sarapuupähkel, allergeeni komponent
S-f425 IgE Sarapuupähkli Cor a 8 (nsLTP) IgE IgE
PUUD JA TAIMED
- Timut, allergeeni komponendid
S-g205 IgE Timuti õietolmu Phl p 1 (heintaimede grupp 1) IgE
S-g215 IgE Timuti õietolmu Phl p 5 (heintaimede grupp 5) IgE
- Kask, allergeeni komponendid
S-t215 IgE Kase õietolmu Bet v 1 (PR-10 valk) IgE
S-t216 IgE Kase õietolmu Bet v 2 (profiliin) IgE
S-t220 IgE Kase õietolmu Bet v 4 (polkaltsiin) IgE
PUTUKAD
- Mesilane, allergeeni komponendid
S-i208 IgE Mesilasmürgi Api m 1 (fosfolipaas A2) IgE
- Herilane, allergeeni komponendid
S-i211 IgE Herilasmürgi Ves v 1 (fosfolipaas A1B) IgE
S-i209 IgE Herilasmürgi Ves v 5 (antigeen 5) IgE
LEMMIKLOOMAD
- Kass, allergeeni komponendid
S-e94 IgE Kassi Fel d 1 (uteroglobiin) IgE
S-e220 IgE Kassi Fel d 2 (seerumi albumiin) IgE
- Koer, allergeeni komponendid
S-e101 IgE Koera Can f 1 (lipokaliin) IgE
S-e221 IgE Koera Can f 3 (seerumi albumiin) IgE
Fel d 2 ja Can f 3 annavad ristreaktsioone omavahel ja ka teiste karvaste loomadega nagu hobune, küülik jne.