Molekulaarne ehk komponendi allergoloogia

Molekulaarne ehk komponendi allergoloogia annab võimaluse ristreaktiivsuse täpse iseloomu ja põhjuse välja selgitamiseks. Sel puhul uuritakse allergia päritolu komponendi tasemel. Allergeeni komponendid on valgud, mis on struktuurilt üksteisele väga sarnased (homoloogid) ja kuuluvad samasse „valguperekonda“, olles samal ajal täiesti erineva päritoluga.

Allergia diagnoosimine molekuli tasemel toob selgust ka küsimuses, kui spetsiifiline on allergiline reaktsioon antud allergiaallikale (kask, maapähkel jne) või on tegemist hoopis samasse „valguperekonda“ kuuluva homoloogiga, mille indutseeritud allergilised reaktsioonid on tunduvalt leebemad. Allergilise reaktsiooni tugevus sõltub sellest, millisesse „valguperekonda“ antud allergeeni komponent kuulub. Kõige tugevama reaktsiooni (k.a. anafülaksia) annavad säilitusvalgu (storage protein) perekonda kuuluvad allergeenid.

 

Valkude perekonnad ja nende kliiniline tähendus.

PR-10 valgud – lagunevad seedetraktis ja kuumuse toimel. Kuumtöödelduna enamasti hästi talutavad. Nad on Bet v1 molekulide homoloogid ja põhjustavad kase õietolmu allergikul lokaalseid sümptomeid nagu oraalne allergiline sündroom (OAS) puuviljade, köögiviljade ja sarapuupähkli söömisel (esineb rohkem Põhja-Euroopa elanikel).

Säilitusvalgud (Storage Protein) – kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid esinevad ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad lisaks lokaalsetele allergianähtudele (OAS) ka tõsiseid süsteemseid reaktsioone.

LTP (Lipid Transfer Protein) – leidub seemnetes ja pähklites. Kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad tõsiseid süsteemseid reaktsioone. Lisaks põhjustavad lokaalseid sümptomeid (OAS) puuviljade ja köögiviljade söömisel (esineb rohkem Lõuna–Euroopa elanikel).

Profiliinid – lagunevad seedetraktis ja kuumuse toimel. On kuumtöödelduna enamasti hästi talutavad. Esinevad kõigis õietolmudes ja taimses toidus. Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone ka väga kaugete liikide vahel, kuna on üksteisega väga sarnased. Seostatakse harva kliiniliste sümptomitega, kuid üksikutel patsientidel võivad põhjustada lokaalseid ja isegi tugevaid reaktsioone.

Parvalbumiinid – Kuumus- ja seedimisekindlad valgud. Allergilised reaktsioonid ka kuumtöödeldud toiduainete puhul. Põhjustavad lisaks lokaalsetele allergianähtudele (OAS) ka tõsiseid süsteemseid reaktsioone. Põhiline allergeen kalas. Põhjustavad ristreaktiivsust erinevate kalaliikide vahel.

Tropomüosiinid – Aktiini siduvad valgud lihaskius. Põhjustavad ristreaktiivsust koorikloomade, tolmulestade ja prussaka vahel.

Polkaltsiinid (kaltsiumit siduv valk) – Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone erinevate õietolmude vahel, kuid mitte toiduainetega.

CCD (Cross-reactive Carbohydrate Determinants) – valkudega seotud süsivesikute molekulid. Põhjustavad suurel hulgal ristreaktsioone. Esindatud kõigis taimedes, õietolmudes ning mõnedes putukates ja putukamürkides. Kliiniliste sümptomitega seostub harva. Vähestel patsientidel võib põhjustada ebameeldivaid reaktsioone.

 

Allergeenide komponendid

TOIT

  • Maapähkel, allergeeni komponendid

f422 rAra h 1 säilitusvalk (7S)
f423 rAra h 2 säilitusvalk (2S)
f424 rAra h 3 säilitusvalk (11S)
f352 rAra h 8 PR-10 valk (Bet v 1 homoloog)
f427 rAra h 9 LTP valk

  • Munavalge, allergeeni komponent

f233 nGal d 1 ovomukoid (kuumuskindel)

  • Sojauba, allergeeni komponendid

f353 rGly m 4 PR-10 valk (Bet v 1 homoloog)
f431 nGly m 5 säilitusvalk (7S)
f432 nGly m 6 säilitusvalk (11S)

  • Kala ja krevett, allergeeni komponendid

f355 rCyp c 1 karpkala, parvalbumiin
f426 rGad c 1 tursk, parvalbumin
f351 rPen a 1 krevett, tropomüosiin

  • Lehmapiim, allergeeni komponendid

f76 nBos d 4 α-laktoalbumiin
f77 nBos d 5 ß-laktoglobuliin
f78 nBos d 8 kaseiin

  • Nisu, allergeeni komponent

f416 rTri a 19 omega-5 gliadiin

  • Sarapuupähkel, allergeeni komponent

f425 rCor a 8 LTP valk

 

PUUD JA TAIMED

  • Timut, allergeeni komponendid

g205 rPhl p 1
g215 rPhl p 5b

  • Kask, allergeeni komponendid

t215 rBet v 1 PR-10 valk
t216 rBet v 2 profiliin
t220 rBet v 4 polkaltsiin

 

PUTUKAD

  • Mesilane, allergeeni komponendid

i208 rApi m 1 fosfolipaas A2

  • Herilane, allergeeni komponendid

i211 rVes v 1 fosfolipaas A1
i209 rVes v 5 antigeen 5

 

LEMMIKLOOMAD

  • Kass, allergeeni komponendid

e94 rFel d 1 kassispetsiifiline
e220 nFel d 2 kassi seerumi albumiin

  • Koer, allergeeni komponendid

e101 rCan f 1 koeraspetsiifiline
e221 nCan f 3 koera seerumi albumiin

Fel d 2 ja Can f 3 annavad ristreaktsioone omavahel ja ka teiste karvaste loomadega nagu hobune, küülik jne.